Zorg voor een gezonde ontwikkeling van je kind
Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, en dat begint met een goede gezondheid. Soms kunnen er echter lichamelijke of motorische problemen optreden die de ontwikkeling van je kind beïnvloeden. Kinderfysiotherapie is een belangrijke schakel in het ondersteunen van de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Een vroege aanpak kan helpen om problemen te verhelpen voordat ze groter worden, en je kind de beste kans geven op een gezonde, actieve toekomst.
Wat is kinderfysiotherapie?
Kinderfysiotherapie is een specialistische tak van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar. Het doel is om de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren te ondersteunen en eventuele problemen te verhelpen. Kinderfysiotherapeuten hebben specifieke kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren en zijn in staat om in te spelen op de unieke behoeften van jonge mensen.
Wanneer is kinderfysiotherapie nodig?
1. Motorische ontwikkelingsproblemen
Als je kind moeite heeft met bewegen en daardoor niet gemakkelijk mee kan komen met leeftijdsgenoten tijdens spelactiviteiten. De ontwikkeling van je kind kan trager verlopen of het aanleren van nieuwe vaardigheden in bewegen lukt je kind niet zo gemakkelijk. Denk bijvoorbeeld aan het leren op de buik te spelen, te rollen en zelfstandig van houding te leren veranderen bij baby’s totdat zij zelf kunnen gaan staan en lopen. Maar ook angst hebben bij beweegactiviteiten of beweegactiviteiten vermijden kunnen ontstaan door motorische ontwikkelingsproblemen.
2. Hulp na een blessure of operatie
Als je kind een blessure heeft opgelopen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of een ongeluk, kan kinderfysiotherapie helpen om het herstel te versnellen. Dit geldt ook na een operatie, waarbij kinderfysiotherapie kan bijdragen aan het herstellen van kracht, mobiliteit en flexibiliteit. De kinderfysiotherapeut zal specifieke oefeningen aanbieden om de hersteltijd te verkorten en ervoor zorgen dat je kind weer snel in beweging komt. Veelvoorkomende blessures of situaties waarbij kinderfysiotherapie kan helpen:
a. verstuikingen, breuken of spierblessures,
b. herstel na een operatie,
c. sportblessures.
3. Pijnklachten
Soms kunnen kinderen pijn ervaren doordat er meer van hun lichaam gevraagd wordt, dan dat het lichaam van het kind of de jongere op dat moment aan kan. Dat kan komen door intensief sporten, maar ook ontstaan in een specifieke groeifase in de ontwikkeling tot volwassene. Of kinderen klagen over pijn zonder dat er een duidelijke oorzaak is, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn. Als de pijn aanhoudt of niet lijkt te verdwijnen, kan kinderfysiotherapie helpen door te kijken naar de manier waarop je kind beweegt en mogelijke verstoringen in het
bewegingspatroon te corrigeren.
4. Aangeboren afwijkingen of aandoeningen
Soms wordt je kind geboren met een medische aandoening die de motorische ontwikkeling kan beïnvloeden, zoals een long- of hartprobleem, een verhoogde of juist verlaagde spierspanning of een aandoening aan de stofwisseling. Kinderfysiotherapie kan in deze gevallen helpen om de bewegingen te verbeteren, spieren te versterken en je kind te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling.
5. Houdings- en bewegingsproblemen
Problemen zoals een slechte houding of een scheve rug kunnen ontstaan in de tijd dat het lichaam van een kind of jongere groeit. Dit kan bijvoorbeeld door veel zitten of verkeerde houdingen tijdens het spelen. Een slechte houding kan leiden tot pijn en ongemak. Het lichaam groeit sneller dan dat de spieren van het kind of de jongere kunnen bij houden in stabiliteit, lenigheid en kracht. Een kinderfysiotherapeut kan advies geven over de juiste houding en oefeningen aanreiken om de klachten te verhelpen.
6. Problemen met fijne motoriek
Naast de grote motoriek (zoals lopen, rennen, klimmen en springen) speelt ook fijne motoriek een grote rol in de ontwikkeling van je kind. Dit betreft het vermogen om kleine bewegingen te maken, zoals schrijven, tekenen, knippen of het hanteren van voorwerpen. Als je merkt dat je kind moeite heeft met activiteiten die de fijne motoriek vereisen, kan kinderfysiotherapie ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van deze vaardigheden.
Voorbeelden van problemen die de fijne motoriek betreffen:
a. moeite met/ niet leuk vinden om te schrijven, tekenen of knutselen,
b. problemen met het vastpakken van kleine voorwerpen,
c. slechte coördinatie bij het uitvoeren van precieze handelingen.
Wanneer kiest je als ouder voor kinderfysiotherapie in plaats van fysiotherapie?
Kinderfysiotherapeuten zijn getraind om een behandelplan op maat te maken voor de specifieke leeftijd en behoeften van het kind tussen 0 en 18 jaar oud. Ze houden rekening met de fysieke en emotionele staat van het kind, evenals met de manier waarop kinderen leren en spelen. Dit betekent dat ze in staat zijn om behandelingen aan te passen naarmate het kind groeit en zich ontwikkelt. De behandeling voor kinderen en jongeren is vaak gericht op het creëren van een plezierige ervaring. Dit zorgt ervoor dat het kind gemotiveerd blijft en actief deelneemt aan de therapie.
Een belangrijk verschil tussen kinderfysiotherapie en fysiotherapie voor volwassenen is de nadruk op preventie. Kinderfysiotherapie richt zich vaak niet alleen op het oplossen van bestaande problemen, maar ook op het voorkomen van toekomstige problemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een kinderfysiotherapeut je kind helpt om de juiste houdingen aan te leren, blessures te voorkomen of spierkracht op te bouwen die later in het leven van pas komt.
Door vroegtijdige interventie kan kinderfysiotherapie helpen om problemen te voorkomen die anders in de volwassenheid zouden kunnen leiden tot chronische klachten, zoals rugpijn, houdingsproblemen of andere motorische beperkingen.